limba romana
Viscri

Istoria, atracții, locuri de cazare


În secolul al XII-lea, regele ungar Geza al II-lea a chemat coloniști germani (latin. Saxones, germ. Sachsen, sași în limba română) să populeze partea estică a regatului său. De ce?

Și oare ce i-a făcut pe acei locuitori ai regiunilor Rinului şi Moselului să-și părăsească ținuturile pentru a veni în îndepărtata și necunoscuta Transilvanie?

Mai târziu, peste 200 de biserici sătești au fost fortificate. De ce, într-o vreme când legile canonice permiteau fortificarea lăcașelor de cult numai în situații exceptionale?


Viscri este doar unul dintre satele săsești din Transilvania. Unul special însă, datorită minunatei biserici fortificate inclusă în lista de monumente UNESCO.


Cand sașii au colonizat zona Viscri, exista aici o capelă micuță. În timp, aceasta a suferit mai multe transformări. Biserica actuală din Viscri este o biserică-sală în stil romanic, lărgită la începutul sec. XVI-lea, pentru a forma o navă cu formă trapezoidală, cu numeroase elemente artistice valoroase. Ansamblul O descriere detaliată și exactă găsim aici.

Muzeul din interiorul cetății include obiecte deosebit de interesante.

Documentele arată că satul Viscri a fost întotdeauna un sat liber, nefiind niciodată parte dintr-o proprietate nobiliară. Pe la anul 1500, în sat erau 51 de gospodării, 3 păstori, un dascăl și doi săraci.


Astăzi, Viscri este încă un sat mic, având nu mai mult de 500 de locuitori, din care doar 27 de sași. Se spune că la Viscri se află cea mai pitorească biserică fortificată din Transilvania.


Despre Viscri se vorbește de asemenea mult datorită excelentelor rezultate ale Fundației Mihai Eminescu, fundație patronată de către Prințul de Wales. Ceea ce se cunoaște mai puțin este că realizările acestei fundații sunt prezente în mai multe sate ale Transilvaniei (Criț, Meșendorf, Mălăncrav, Saschiz, sunt doar câteva exemple).


Satul este aprope de Sighișoara (42km). Venind pe DN13/E60, la Bunești părăsiți șoseaua principală și, după 8km, ați ajuns.


Vă încurajăm să vizitați mai mult decât biserica fortificată. Petrecând o zi, două, sau chiar mai mult în satele din zonă veți putea lua contact cu viața la țară și cu obiceiurile locale, cu bucătăria tipică și cu fermecătoare locuri de cazare în case istorice.